Sveitsin lippu

Sveitsin lippu
Sveitsin lippu ja vaakuna muodostavat maan valtiolliset tunnukset, jotka juontavat juurensa Schwyzin kantonin lipusta. Lipun värit ja muoto periytyvät Rooman valtakunnasta. Sveitsin virallinen lippu koostuu punaisesta taustaneliöstä ja valkoisesta tasasivuisesta rististä, jonka jokaisen sakaran pituus on 1/6 pidempi kuin leveys. Lipun historia juontaa vuoteen 1339, kun sveitsiläiset armeijat yhdistettiin yhden lipun alle. Vuoteen 1848 mennessä se vakiintui viralliseksi lipuksi, ja vuonna 1889 siihen tehtiin pieniä muutoksia.

Tietoa maasta

Pääkaupunki: Bern
Väkiluku: 8 586 550 (2019)
Sveitsin lippu ja vaakuna muodostavat maan valtiolliset tunnukset, jotka juontavat juurensa Schwyzin kantonin lipusta. Lipun värit ja muoto periytyvät Rooman valtakunnasta. Sveitsin virallinen lippu koostuu punaisesta taustaneliöstä ja valkoisesta tasasivuisesta rististä, jonka jokaisen sakaran pituus on 1/6 pidempi kuin leveys. Lipun historia juontaa vuoteen 1339, kun sveitsiläiset armeijat yhdistettiin yhden lipun alle. Vuoteen 1848 mennessä se vakiintui viralliseksi lipuksi, ja vuonna 1889 siihen tehtiin pieniä muutoksia. Sveitsin kauppa-alukset käyttävät lipun muunneltua versiota, jossa lipun mittasuhteet ovat 2:3. Punainen Risti käyttää symbolinaan Sveitsin lipun käänteisversiota, jossa punainen risti on valkoisella pohjalla. Tämän valinnan teki Punaisen Ristin sveitsiläinen perustaja Henri Dunant.

Lipun historia

Sveitsin lippu on yksi maailman tunnistettavimmista ja symboloi maan rikasta historiaa ja perinteitä. Tässä on muutamia keskeisiä kohtia Sveitsin lipun historiasta:

  1. Alkuperäiset värit ja muoto (1800-luvun alku):
    • Sveitsin lippu sai alkunsa 1800-luvun alussa, ja sen alkuperäiset värit olivat punainen ja musta. Tämä värimaailma heijasti Sveitsin vanhoja liittovaltioita, kantoneita.
    • Alkuperäisessä muodossaan lippu oli neliön muotoinen.
  2. Punainen risti (1800-luvun loppu):
    • 1800-luvun lopulla Sveitsin lippu sai nykyisen muotonsa, kun lisättiin valkoinen risti punaiselle pohjalle.
    • Tämä punainen risti symboloi Sveitsin historiallista sitoutumista vapauden ja itsenäisyyden puolesta käytyihin taisteluihin.
  3. Kansainvälinen tunnustus (1900-luku):
    • Sveitsin lippu sai kansainvälisen tunnustuksen ja sen symboliikka liitettiin yhä vahvemmin maan arvoihin, kuten puolueettomuuteen ja humanitaariseen työhön.
  4. Virallinen lippu (1889-lähtien):
    • Virallinen lippu vahvistettiin vuonna 1889, ja sen mittasuhteet ovat nykyisin 1:1:1, eli lippu on neliön muotoinen ja ristin käsivarret ovat yhtä pitkät.
  5. Symboliikka (nykyään):
    • Nykyinen lippu edustaa Sveitsin arvoja kuten vapautta, itsenäisyyttä ja puolueettomuutta. Valkoinen risti punaisella pohjalla on vahva symboli kansallisen yhtenäisyyden ja perinteen puolesta.

Sveitsin lippu on paitsi kansallinen tunnus myös symboli maan rauhanomaisesta historiasta ja sitoutumisesta vapauteen. Sen yksinkertainen, mutta voimakas suunnittelu kertoo Sveitsin vahvasta identiteetistä maailman kartalla.