Sudanin lippu

Sudanin lippu
Nykyinen Sudanin lippu otettiin käyttöön 20. toukokuuta 1970, ja se koostuu vaakasuorasta punaisesta-valkoisesta-mustasta kolmiväristä, jossa lipun tangossa on vihreä kolmio. Lippu perustuu vuoden 1952 Egyptin vallankumouksen Arabivapautuslipun muotoon, kuten myös Egyptin, Irakin, Syyrian, Jemenin ja Palestiinan liput, sekä aiemmin Yhdistyneen arabitasavallan, Pohjois-Jemenin, Etelä-Jemenin ja Libyan Arab Republicin liput.

Tietoa maasta

Pääkaupunki: Khartum
Väkiluku: 42 295 645 (2020)
Nykyinen Sudanin lippu otettiin käyttöön 20. toukokuuta 1970, ja se koostuu vaakasuorasta punaisesta-valkoisesta-mustasta kolmiväristä, jossa lipun tangossa on vihreä kolmio. Lippu perustuu vuoden 1952 Egyptin vallankumouksen Arabivapautuslipun muotoon, kuten myös Egyptin, Irakin, Syyrian, Jemenin ja Palestiinan liput, sekä aiemmin Yhdistyneen arabitasavallan, Pohjois-Jemenin, Etelä-Jemenin ja Libyan Arab Republicin liput. Vaikka Pan-Arabian väreille (musta, valkoinen, punainen ja vihreä) ei ole kiinteää järjestystä, Arabivapautusvärien käyttävät liput säilyttävät vaakasuoran kolmiväristriipun, jossa on yhtä leveät punainen, valkoinen ja musta raita, ja vihreää käytetään erottamaan liput toisistaan vihreillä tähdillä, arabialaisilla kirjaimilla tai, kuten Sudanin tapauksessa, vihreällä kolmiolla lipun tangossa. Alkuperäisessä Arabivapautuslipussa vihreä näkyi Egyptin ja Sudanin kuningaskunnan lipun muodossa Saladinin kotkan rinnassa keskimmäisessä raidassa. Sudanin itsenäistymisestä vuonna 1956 Gaafar Nimeiryn sotilasvallankaappaukseen vuonna 1969 asti Sudan käytti sinisen-keltaisen-vihreän kolmiväristä lippua.

Lipun historia

Sudanin lippu on maan symboli, ja sen historia kertoo maan poliittisesta kehityksestä. Tässä on joitakin keskeisiä kohtia Sudanin lipun historiasta:

  1. Ensimmäinen lippu (1956-1970):
    • Sudan itsenäistyi brittiläisestä ja egyptiläisestä hallinnosta vuonna 1956.
    • Sudanin ensimmäinen lippu otettiin käyttöön heti itsenäisyyden saavuttamisen jälkeen.
    • Lippu koostui kolmesta vaakasuorasta raidasta: punainen ylhäällä ja alhaalla, sekä musta keskellä. Musta väri symboloi maan afrikkalaista väestöä, kun taas punainen edusti maan arabiväestöä.
  2. Toinen lippu (1970-1985):
    • Vuonna 1970 Sudanin hallitus vaihtoi lipunsa muotoa.
    • Uusi lippu sisälsi vihreän kolmion, joka osoitti ylöspäin ja jossa oli kultainen rinkula keskellä.
    • Vihreä symboloi maan maataloutta ja tuoretta vettä, kun taas kultainen rinkula edusti yhtenäisyyttä ja valtiollista voimaa.
  3. Kolmas lippu (1985-2011):
    • Vuonna 1985 Sudanin hallitus muutti lippua jälleen.
    • Uusi lippu koostui vaakasuorista raitoista: punainen ylhäällä, valkoinen keskellä ja musta alhaalla. Keskellä oleva valkoinen raita oli kaksinkertainen muihin nähden.
    • Punainen symboloi vallankumousta, valkoinen rauhaa ja musta Sudanin väestön yhtenäisyyttä.
  4. Nykyinen lippu (2011-lähtien):
    • Vuonna 2011 Sudan jakautui kahteen valtioon, ja Etelä-Sudan itsenäistyi. Tämä vaikutti myös Sudanin lippuun.
    • Uusi lippu esittää kolme vaakasuoraa raitaa: punainen ylhäällä, valkoinen keskellä ja musta alhaalla. Keskellä oleva valkoinen raita on hieman leveämpi ja siinä on vihreä kolmio osoittamassa ylöspäin.
    • Punainen väri symboloi vallankumousta, valkoinen rauhaa, musta Sudanin väestön yhtenäisyyttä ja vihreä maan maataloutta.

Sudanin lippu heijastaa maan monimuotoista historiaa ja poliittista kehitystä sen itsenäisyyden saavuttamisen jälkeen.