Saint Martinin lippu

Saint Martinin lippu
Saint-Martin on Ranskan merentakainen paikallishallintoalue, virallisesti nimeltään Saint-Martinin yhteisö (Collectivité de Saint-Martin). Se hallinnoi kaksi kolmasosaa Saint-Martinin saaresta, kun taas saaren eteläisin kolmannes kuuluu Alankomaihin kuuluvalle Sint Maartenille. Hallintoalueella on pinta-alaa 53 neliökilometriä ja asukasluku oli noin 32 000 vuonna 2016. Marigot toimii hallintoalueen pääkaupunkina.

Tietoa maasta

Pääkaupunki: Marigot
Väkiluku: 35 107 (2014)
Saint-Martin on Ranskan merentakainen paikallishallintoalue, virallisesti nimeltään Saint-Martinin yhteisö (Collectivité de Saint-Martin). Se hallinnoi kaksi kolmasosaa Saint-Martinin saaresta, kun taas saaren eteläisin kolmannes kuuluu Alankomaihin kuuluvalle Sint Maartenille. Hallintoalueella on pinta-alaa 53 neliökilometriä ja asukasluku oli noin 32 000 vuonna 2016. Marigot toimii hallintoalueen pääkaupunkina. Ennen vuotta 2007 Saint-Martin oli osa Guadeloupea, mutta siitä lähtien se on ollut itsenäinen hallintoalue, päätöksenä vuonna 2003 pidetyn kansanäänestyksen perusteella. Virallinen rahayksikkö on euro, ja virallinen kieli on ranska. Saint-Martinin yhteisö on tunnettu kulttuurisesta monimuotoisuudestaan ja kauniista maisemistaan Karibian alueella.

Lipun historia

Saint Martinin lippu, eli Pyhän Martinin lippu, on saarivaltion tunnus. Tämä lippu on kaksiosainen: sen yläosa on valkoinen ja alaosa punainen. Lippu heijastelee saaren jakautumista kahteen osaan, pohjoiseen Ranskan alueeseen ja eteläiseen Alankomaiden kuningaskuntaan.

Lipun historia juontaa juurensa vuoteen 1985, kun Saint Martinista tuli erillinen hallinnollinen alue. Puna-valkoinen lippu on symboli saaren monimuotoisuudelle ja kahden kulttuurin yhteiselolle. Punaista ja valkoista väriä käytetään myös viittaamaan Pyhän Martinin suojeluspyhimykseen, Martinus Toursilaiseen, joka jakoi vaatteensa köyhille.

Lipulla on siten syvä symbolinen merkitys, joka kuvastaa saaren historiaa, kulttuurista monimuotoisuutta ja yhteisöllisyyttä. Puna-valkoinen värimaailma heijastelee sekä alueen jakautumista että sen kykyä yhdistää erilaisia perinteitä yhdeksi kokonaisuudeksi.