Pohjois-Korean lippu

Pohjois-Korean lippu
Korean demokraattinen kansantasavalta, epävirallisesti Pohjois-Korea, on valtio Itä-Aasiassa, Korean niemimaan pohjoisosassa. Naapurimaat ovat etelässä Etelä-Korea (Korean tasavalta), pohjoisessa Venäjä ja Kiina.

Tietoa maasta

Pääkaupunki: Pjongjang
Väkiluku: 25 450 000 (2019)
Korean demokraattinen kansantasavalta, epävirallisesti Pohjois-Korea, on valtio Itä-Aasiassa, Korean niemimaan pohjoisosassa. Naapurimaat ovat etelässä Etelä-Korea (Korean tasavalta), pohjoisessa Venäjä ja Kiina. Valtio on sosialistinen yksipuoluejärjestelmä, ja sitä johtaa länsimaissa tavallisesti kommunistisena pidetty Korean työväenpuolue. Maan perustuslaista poistettiin vuonna 2009 kuitenkin kaikki viittaukset kommunismiin. Pohjois-Korean ideologia perustuu juche-aatteeseen; maan ulkopuolella sitä on luonnehdittu stalinistiseksi diktatuuriksi, joskin maalla on myös absoluuttisen monarkian piirteitä, sillä maata on hallinnut sen perustamisesta asti Kim-suku, ja hallitusta ja kansan käyttäytymistä säätelevän Kymmenen Periaatteen mukaan Kim-suvun tulee ikuisesti hallita sitä.

Lipun historia

Pohjois-Korean lippu on punainen kenttä, jossa on sininen reunus. Keskellä lipun yläosassa on valkoinen ympyrä punaisella tähdellä. Lippu kuvastaa Pohjois-Korean kommunistista hallintoa ja sen ideologiaa.

Lipun punainen väri symboloi sosialismia, vallankumousta ja kansan vereen vuodatettua uhria. Sininen reunus edustaa rauhaa ja yhtenäisyyttä. Valkoinen ympyrä kuvastaa yhtenäistä Koreaa, kun taas punainen tähti keskellä edustaa maan johtajaa ja kommunistisen puolueen ohjaavaa roolia.

Lipun historia juontaa juurensa toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, kun Korea jaettiin Pohjois- ja Etelä-Koreaksi. Pohjois-Korean lippu otettiin käyttöön virallisena symbolina maan perustamisen yhteydessä vuonna 1948. Se on ollut käytössä siitä lähtien, symboloiden maan kommunistista ideologiaa ja sen pyrkimystä yhtenäisyyteen.