Moldovan lippu

Moldovan lippu
Moldovan lippu on kuin värikäs tarina, joka kertoo maan historian ja identiteetin. Sininen, keltainen ja punainen symboloivat taivasta, valoa ja voimaa. Keskellä komeilee Moldovan vaakuna, joka kertoo tarinaa maan viljavasta maaperästä ja kansan yhtenäisyydestä.

Tietoa maasta

Pääkaupunki: Chișinău
Väkiluku: 2 681 735 (2019)
Moldova (/mɒlˈdoʊvə/ mol-DOH-və, joskus UK: /ˈmɒldəvə/ MOL-də-və; Romanian pronunciation: [molˈdova]), virallisesti Moldovan tasavalta (Romanian: Republica Moldova), on sisämaa Itä-Euroopassa, Koillis-Balkanin alueella. Maa kattaa yhteensä 33 483 km2 ja sillä on noin 2,5 miljoonaa asukasta tammikuusta 2023 lähtien. Moldova rajoittuu länteen Romaniaan ja pohjoiseen, itään ja etelään Ukrainaan. Tuntematon Transnistrian valtio sijaitsee Dnestr-joen toisella puolella maan itärajalla Ukrainan kanssa. Moldova on yksikamarinen parlamentaarinen edustuksellinen demokraattinen tasavalta, jonka pääkaupunki on Chișinău, maan suurin kaupunki ja pääkulttuurinen ja kaupallinen keskus. Useimmat Moldovan alueet olivat osa Moldavian ruhtinaskuntaa 1300-luvulta vuoteen 1812, jolloin ne luovutettiin Venäjän keisarikunnalle Osmanien valtakunnan toimesta (jolle Moldova oli alusvaltio) ja tunnettiin nimellä Bessarabia. Vuonna 1856 eteläinen Bessarabia palautettiin Moldavialle, joka kolme vuotta myöhemmin yhdistyi Wallachian kanssa muodostaen Romanian, mutta Venäjän hallinta palautettiin koko alueelle vuonna 1878. Vuoden 1917 Venäjän vallankumouksen aikana Bessarabiasta tuli lyhyen aikaa autonomisen valtion asema Venäjän tasavallan sisällä. Helmikuussa 1918 se julisti itsenäisyytensä ja liittyi myöhemmin samana vuonna Romaniaan sen edustajiston äänestyksen jälkeen. Päätös oli kiistanalainen Neuvostoliiton kanssa, joka perusti vuonna 1924 Moldavian autonomisen tasavallan osittain moldovalaisilla asutetuille alueille Bessarabian itäpuolelle Ukrainassa. Vuonna 1940 Molotov-Ribbentrop-sopimuksen seurauksena Romania pakotettiin luovuttamaan Bessarabia ja Pohjois-Bukovina Neuvostoliitolle, mikä johti Moldavian sosialistisen neuvostotasavallan (Moldavian SSR) perustamiseen.

Lipun historia


Moldovan lippu heijastaa maan monimutkaista historiaa ja kulttuuria. Hyväksyttyään oman itsenäisyytensä Neuvostoliitosta 1991, Moldova loi uuden symbolin, joka kantaa mukanaan rikasta perintöä.

  1. Värit:
    • Sininen, keltainen ja punainen ovat lippumme päävärit. Sininen symboloi taivasta ja vapautta, keltainen aurinkoa ja valoa sekä punainen voittoa ja rohkeutta.
  2. Vaakuna:
    • Lipun keskellä on Moldovan vaakuna, joka koostuu kotkasta, aurinkokehästä ja rypäleistä. Kotka kuvastaa valtion suvereeniutta, aurinkokehä viittaa tulevaisuuteen ja rypäleet symboloivat perinnettä ja maanviljelyä.
  3. Historiallinen tausta:
    • Moldova on ollut osa eri valtakuntia ja imperiumeja, kuten Osmania ja Romaniaa. Lipun värit ja symbolit heijastavat näitä vaikutteita sekä Moldovan pyrkimystä itsenäisyyteen ja omaleimaisuuteen.

Moldovan lippu on visuaalinen ilmentymä maan monimuotoisesta historiasta, kulttuurista ja tulevaisuuden toiveista, joka ylpeänä liehuu maan taivaalla.