Macaon lippu

Macaon lippu
Macaon lippu kuvastaa ainutlaatuista historiaa ja erityisasemaa. Se koostuu vihreästä kentästä, jossa on keltainen reunus, symboloiden alueen siirtymistä Portugalin hallinnasta Kiinan alaisuuteen vuonna 1999.

Tietoa maasta

Pääkaupunki: N/A
Väkiluku: 676 100 (2019)
Macaroni (fr. makarooni) tai ranskalainen macarooni (fr. makaroon) on makea marenkipohjainen leivonnainen, joka valmistetaan kananmunan valkuaisista, tomusokerista, sokerista, mantelijauhosta ja usein elintarvikeväristä. Legendan mukaan macaroni tuotiin Ranskaan renessanssin aikana Italian kuningattaren, Catherine de Medicin, italialaisen kokin toimesta, mutta yleisen kuvauksen mukaan vastaava makea esiintyi jo 8. vuosisadalla Cormeryn luostarissa. 1800-luvulta lähtien tyypillinen pariisilainen macaroni on sandwich-keksi, joka on täytetty ganachella, voikreemillä tai hillolla. Paistettuna pyöreä macaroni näyttää sileältä, nelikulmaiselta yläosasta, rypistyneeltä ympärysmitaltaan – kutsutaan “kruunuksi” tai “jalaksi” – ja tasaiselta pohjalta. Se on lievästi kostea ja sulaa helposti suussa. Makaroneja löytyy monenlaisissa mauissa perinteisistä makeista kuten vadelma tai suklaa, aina suolaisiin (kuten hanhenmaksasta).

Lipun historia

Macao on Kiinan erityishallintoalue, joka sijaitsee Pearl-joen suulla eteläisen Kiinan rannikolla. Macaon historia on monimutkainen ja siihen liittyy sekä kiinalaisia että eurooppalaisia vaikutteita. Tässä on joitakin keskeisiä historiallisia pisteitä Macaon lipun taustalla:

  1. Portugalilainen siirtomaa-aika (1557-1999): Macao oli Portugalin siirtomaa vuodesta 1557 aina vuoteen 1999 asti. Portugalin ja Kiinan välillä solmittu Kiinan ja Portugalin välinen sopimus antoi Portugalille hallintaoikeuden Macaosta. Macao toimi tärkeänä kauppapaikkana ja kulttuurikeskuksena, jossa kohtasivat itä ja länsi.
  2. Siirtomaa-aika ja kiinalaiset vaikutteet: Macaossa oli voimakas kiinalainen vaikutus, mikä näkyi paikallisessa kulttuurissa, uskonnollisissa käytännöissä ja perinteisessä arkkitehtuurissa. Vaikka Portugalilla oli hallinto-oikeus, Macao säilytti kuitenkin vahvan kiinalaisen identiteetin.
  3. Palautus Kiinalle (1999): Vuonna 1999 Portugalin ja Kiinan välillä solmittu sopimus merkitsi Macaon palauttamista Kiinan hallintaan. Tämä tapahtui samana vuonna kuin Hongkongin siirtomaa palautettiin Kiinalle. Macaosta tuli Kiinan erityishallintoalue, mikä tarkoittaa, että se nauttii laajasta autonomiasta ja säilyttää oman oikeusjärjestelmänsä.
  4. Yksi maan kaksi järjestelmää -periaate: Macaon palautuksen yhteydessä vahvistettiin “yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaate, jonka mukaan Macao saa säilyttää omaa sosiaalista, taloudellista ja poliittista järjestelmäänsä 50 vuoden ajan palautuksen jälkeen.

Macaon lippu heijastelee näitä historiallisia vaiheita. Lippu koostuu viidestä vihreästä täplästä, jotka muodostavat kukon pyrstön muotoisen kuvion. Täplät edustavat Macaon historiaa ja sen suhdetta Portugalin kanssa. Keskellä lippua on kultainen kiinalainen kirjoitusmerkki, joka tarkoittaa Macaota. Lippu kuvastaa alueen monikulttuurista perintöä ja sen asemaa Kiinan erityishallintoalueena.