Kreikan lippu

Kreikan lippu
Kreikan lippu hehkuu sinisellä taustallaan, jossa valkea risti symboloi maan pitkää ja vaikuttavaa historiaa. Ristin ympärillä on yhdeksän valkoista ja sinistä raitaa, kuvastaen Kreikan maantieteellisiä alueita.

Tietoa maasta

Pääkaupunki: Ateena
Väkiluku: 10 724 599 (2019)
Kreikka, virallisesti Kreikan tasavalta, sijaitsee Etelä-Euroopassa Balkanin niemimaan eteläkärjessä. Maa koostuu Manner-Kreikasta ja laajasta saaristosta. Kreikan väkiluku on noin 10,8 miljoonaa, ja pinta-ala on 131 957 neliökilometriä. Ateena on maan pääkaupunki ja suurin kaupunki. Kreikka on strateginen risteyskohta Euroopan, Aasian ja Afrikan välillä. Naapurimaat ovat Albania, Pohjois-Makedonia, Bulgaria ja Turkki. Kreikka on vuoristoinen ja altis maanjäristyksille, ja sillä on Euroopan pisin rannikko, joka koostuu 2 000–6 000 saaresta. Kreikan pitkä historia ulottuu vähintään 200 000 vuoden päähän. Se on minolaisen kulttuurin syntypaikka ja antiikin Kreikka oli länsimaisen sivilisaation kehto. Kreikasta tuli osa Rooman ja Bysantin valtakuntia ennen Osmanien valtakunnan valloitusta vuoteen 1500 mennessä. Venetsian tasavalta hallitsi myös osaa maasta. Kreikan itsenäisyys julistettiin vuonna 1821, ja se on sittemmin kehittynyt moderniksi eurooppalaiseksi valtioksi.

Lipun historia

Kreikan lippu on sinivalkoinen vaakunalippu, joka kuvastaa maan rikasta historiaa ja kulttuuria. Sininen ja valkoinen ovat perinteisiä Kreikan värejä, ja ne liittyvät muun muassa maan lukuisiin saariin ja Välimeren ympäröivään veteen. Lipun yläosassa on valkoinen risti sinisellä pohjalla, mikä symboloi Kreikan vahvaa yhteyttä kristinuskoon.

Kreikan itsenäisyystaistelujen aikana 1800-luvun alussa, kun maa pyrki vapautumaan Osmanien valtakunnan hallinnasta, sinivalkoinen lippu tuli käyttöön. Lippu juontaa juurensa Kreikan vapaustaistelijoiden univormuihin, ja sen värit ovat sittemmin vakiintuneet maan kansallissymboleiksi.

Kreikan lippu on vahva ilmaus maan identiteetistä, historian kunnioituksesta ja taistelusta itsenäisyyden puolesta. Lipun nykyinen muoto vahvistettiin virallisesti 1822, ja se on sittemmin pysynyt lähes muuttumattomana.