Korean tasavallan lippu

Korean tasavallan lippu
Korean tasavallan lippu, tunnettu nimellä "Taegeukgi", edustaa maan historiaa ja perinteitä. Keskellä lippua on sinivalkoinen "taegeuk", symboli yin ja yangin harmoniasta.

Tietoa maasta

Pääkaupunki: Soul
Väkiluku: 51 780 579 (2020)
Korean tasavalta, epävirallisesti Etelä-Korea, sijaitsee Korean niemimaan eteläosassa. Se rajoittuu Pohjois-Koreaan, Kiinaan ja Japaniin. Etelä-Korea on pinta-alaltaan 100 210 km², ja siellä asuu noin 50 miljoonaa ihmistä. Pääkaupunki on Seoul, joka on yksi maailman tiheimmin asutuista kaupungeista. Maa sai länsimaisen nimensä Goryeo-dynastian mukaan, joka hallitsi niemimaata vuosina 918–1392. Etelä-Korean historian juuret ulottuvat varhaispaleoliittiselle kaudelle noin 2,6 miljoonaa vuotta sitten. Dangunin perustama legendaarinen Gojoseonin kuningaskunta vuonna 2333 eaa. merkitsee Korean historian alkua. Japanin liitettyä Korean itsensä vuonna 1910 ja toisen maailmansodan jälkeen maan jaettiin Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain miehitysvyöhykkeisiin. Etelä-Koreassa perustettiin vuonna 1948 Korean tasavalta, vaikka Pohjois-Korea sai myös oman kilpailevan hallituksen Neuvostoliiton tuella. Korean sota alkoi vuonna 1950, kun pohjoisen joukot hyökkäsivät etelään ja YK:n mandaatilla toimivat länsiliittoutuneet, erityisesti amerikkalaiset ja brittiläiset joukot, puolustivat Etelä-Koreaa.

Lipun historia

Korean tasavalta, tunnettu myös Etelä-Koreana, sijaitsee Korean niemimaan eteläosassa Itä-Aasiassa. Naapurimaana sillä on Pohjois-Korea, Venäjä ja Kiina. Etelä-Korea on tunnettu vahvasta taloudestaan, korkeasta teknologiastaan sekä rikkaasta kulttuuriperinnöstään.

Historiallisesti Korean niemimaa oli yhtenäinen valtio, kunnes toisen maailmansodan jälkeen maa jakautui Pohjois- ja Etelä-Koreaksi. Vuonna 1950 alkanut Korean sota johti pysyvään jakoon maiden välillä. Etelä-Korea on kehittynyt nopeasti sotien jälkeen, muuttuen köyhästä maatalousyhteiskunnasta yhdeksi maailman taloudellisesti edistyneimmistä maista.

Etelä-Korean lippu, Taegukgi, otettiin käyttöön vuonna 1883. Se koostuu valkoisesta pohjasta ja keskellä olevasta sinisestä ja punaisesta taegukista, symbolisoiden tasapainoa ja harmoniaa.