Kirgisian lippu

Kirgisian lippu
Kirgisian lippu hehkuu symboliikkaa ja perintöä. Punainen kenttä edustaa rohkeutta ja kansan intohimoa, kun taas aurinko kuvaa vapautta ja valoisaa tulevaisuutta. Keskellä lippua olevat 40 päivänvarjoa symboloivat perinteisiä nomadiyhteisöjä ja maan.

Tietoa maasta

Pääkaupunki: Biškek
Väkiluku: 6 490 300 (2019)
Kirgisia, virallisesti Kirgisian tasavalta, on Keski-Aasiassa sijaitseva sisämaavaltio Tian Shanin ja Pamirin vuoristoalueilla. Maan pääkaupunki ja suurin kaupunki on Biškek. Kirgisiaa ympäröivät Kazakstan pohjoisessa, Uzbekistan lännessä, Tadžikistan etelässä sekä Kiina idässä ja kaakossa. Kirgisian väkiluku on 6,7 miljoonaa, mikä tekee siitä Aasian 34. väkirikkaimman maan ja Keski-Aasian neljänneksi väkirikkaimman maan. Kirgiisit muodostavat maan seitsemän miljoonan asukkaan enemmistön, ja siellä on myös merkittäviä vähemmistöjä uzbekkeja ja venäläisiä. Kirgisian historia kattaa monia kulttuureja ja imperiumeja. Vaikka maa onkin maantieteellisesti eristäytynyt korkean vuoristomaisemansa vuoksi, se on ollut useiden suurten sivilisaatioiden risteyskohta Silkkitien ja muiden kaupallisten reittien varrella. Se on ollut eri heimojen ja klaanien asuttama ja on ajoittain ollut suuremman vallan alaisuudessa, kuten turkkilaisten nomadien, jotka jäljittävät esi-isänsä moniin turkkilaisiin valtioihin. Se perustettiin ensin Yenisei Kyrgyz Khaganate -valtiona. Myöhemmin, 1200-luvulla, Kirgisia valloitettiin mongolien toimesta; se palautti itsenäisyytensä, mutta joutui myöhemmin Dzungar Khanaten hyökkäyksen kohteeksi. Dzhungarien kaatumisen jälkeen kirgiisit ja kiptšakit olivat olennainen osa Kokandin kaanikuntaa. Vuonna 1876 Kirgisia liittyi Venäjän keisarikuntaan, ja vuonna 1936 muodostettiin Kirgisian sosialistinen neuvostotasavalta, joka oli osa Neuvostoliittoa.

Lipun historia

Kirgisian lippu koostuu punaisesta pohjasta, keskellä keltaisen ja yhden vihreän raidan muodostama ympyrä sekä sen ylä- ja alapuolella sijaitsevista kolmesta keltaisesta ja kahdesta vihreästä kolmiosta. Lippu on symbolinen ja kantaa maan historiaa sekä kulttuuria.

Punainen pohja edustaa vapautta ja yhtenäisyyttä, kun taas keltainen väri symboloi maan vaurautta ja aurinkoa. Vihreät raidat edustavat Kirgisian kaunista luontoa, erityisesti vuoria ja niittyjä. Ympyrä kuvastaa maan yhtenäisyyttä ja sen kansan toiveita paremmasta tulevaisuudesta.

Lipussa olevat kolmiot voivat viitata perinteiseen kirgisialaiseen tyyliin “tunduk”, joka on perinteinen nomadien käyttämä huopakattoinen koti. Lippu otettiin käyttöön maan itsenäistymisen myötä Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen vuonna 1992, ja se edustaa Kirgisian kansan ylpeyttä ja identiteettiä.