Alankomaiden lippu

Alankomaiden lippu
Oranssi voima, valkoinen puhtaus, sininen vapaus – Alankomaiden lippu: historian sydän, tulevaisuuden siivet. 🟠⚪🔵#DutchHeritage #ColorsOfFreedom

Tietoa maasta

Pääkaupunki: Amsterdam
Väkiluku: 25 157 (2019)
Alankomaat, tunnetaan myös nimellä Hollanti, on maa ja itsenäinen valtio, joka sijaitsee pääosin läntisessä Euroopassa, Pohjanmeren rannalla. Maan alueeseen kuuluvat myös Karibialla sijaitsevat saaret Bonaire, Saba ja Sint Eustatius. Yhdessä Curaçaon, Sint Maartenin ja Aruban kanssa Alankomaat muodostavat Alankomaiden kuningaskunnan. Euroopassa Alankomaat rajoittuu idässä Saksaan, etelässä Belgiaan ja pohjoisessa sekä lännessä Pohjanmereen. Alankomaiden pinta-ala on merkittävä, ja se on maantieteellisesti ainutlaatuinen, koska lähes kolmasosa maasta sijaitsee merenpinnan tason alapuolella. Puolet väestöstä asuu joko merenpinnan tason alapuolella tai 350 kilometriä pitkällä rannikolla. Alankomailla on vahva kaupunkikulttuuri, ja sen suurimmat kaupungit ovat Amsterdam, Haag, Rotterdam ja Utrecht. Pääkaupunki on Amsterdam, kun taas valtionhallinto sijaitsee Haagissa. Rotterdamista löytyy Euroopan suurin konttisatama. Maan tiheimmin asuttu alue, Randstad, kattaa Amsterdamin, Rotterdamin, Haagin ja Utrechtin kaupungit sekä niiden ympäristön. Alankomaat on myös yksi Euroopan unionin perustajajäsenistä ja muodostaa Benelux-maat yhdessä Belgian ja Luxemburgin kanssa. Vaikka Alankomaita kutsutaan usein nimellä Hollanti, se viittaa tarkemmin kahden maakunnan, Etelä- ja Pohjois-Hollandin, alueeseen. Maan kansalaisia kutsutaan alankomaalaisiksi tai hollantilaisiksi.

Lipun historia

Alankomaiden lippu, eli Alankomaiden kansallislippu, tunnetaan myös nimellä “Prinssin lippu” (Princeenvlag). Lippu on oranssi, valkoinen ja sininen vaakaraidoilla. Tämä lippu on Alankomaiden symboli ja sillä on mielenkiintoinen historia.

  1. Oranssi väri: Lippu sai alkunsa 1500-luvulla, kun Alankomaat olivat osa Espanjan kuningaskuntaa. Oranssi oli silloisen Nassau-suvun väri, ja lippu oli käytössä Oranjen prinssin (nykyinen kuningashuone) laivaston tunnuksena.Suomeksi: Lippu sai alkunsa 1500-luvulla, kun Alankomaat olivat osa Espanjan kuningaskuntaa. Oranssi oli silloisen Nassau-suvun väri, ja lippu oli käytössä Oranjen prinssin (nykyinen kuningashuone) laivaston tunnuksena.
  2. Valkoinen ja sininen: Vuonna 1572 oranssi väri muutettiin punaiseksi, jotta se erottuisi paremmin merellä. Tämä johti lopulliseen kolmivärisen lippuun, jossa on vaakaraidat: oranssi, valkoinen ja sininen. Näitä värejä käytettiin myös Alankomaiden itsenäisyystaisteluiden aikana.Suomeksi: Vuonna 1572 oranssi väri muutettiin punaiseksi, jotta se erottuisi paremmin merellä. Tämä johti lopulliseen kolmivärisen lippuun, jossa on vaakaraidat: oranssi, valkoinen ja sininen. Näitä värejä käytettiin myös Alankomaiden itsenäisyystaisteluiden aikana.
  3. Itsenäisyyden symboli: Lipusta tuli merkittävä symboli Alankomaiden itsenäisyyden julistamisen jälkeen vuonna 1581. Lipulla on vahva yhteys maan historiallisiin taisteluihin ja vapaudenkaipuuseen.Suomeksi: Lipusta tuli merkittävä symboli Alankomaiden itsenäisyyden julistamisen jälkeen vuonna 1581. Lipulla on vahva yhteys maan historiallisiin taisteluihin ja vapaudenkaipuuseen.
  4. Nykyinen muoto: Nykyinen Alankomaiden lippu vakiintui 17. vuosisadalla, ja siitä lähtien se on ollut maan virallinen lippu. Lipun suunnittelussa heijastuu paitsi historialliset tapahtumat myös Alankomaiden kansallistunne.Suomeksi: Nykyinen Alankomaiden lippu vakiintui 17. vuosisadalla, ja siitä lähtien se on ollut maan virallinen lippu. Lipun suunnittelussa heijastuu paitsi historialliset tapahtumat myös Alankomaiden kansallistunne.

Alankomaiden lippu on siis kiehtova sekoitus historiaa, symboliikkaa ja kansallista ylpeyttä. Sen värit ja vaakaraidat kertovat tarinan maan pitkästä tiestä kohti itsenäisyyttä ja vapautta.